Weesp – Naarden

3 maart 2013

De schoonheid van het vestingstadje Naarden is overweldigend. Nederland kent heel veel mooie plekjes.  We parkeren de auto binnen de wallen en nemen bus 110 van Connexion naar Weesp. Het miezert en langs het IJsselmeer rijden we zelfs in de mist. Een half uur later staan we in Weesp op het station, het is gelukkig droog. Langs het water, over een enkele- en een dubbele ophaalbrug door het oude gedeelte, met pittoreske doorkijkjes, lopen we rond het Fort de stad uit. Drie kilometer asfalt, met links van ons de Vecht, aan het oog onttrokken door een aangesloten rij van woonboten met op de kant aangeharkte tuintjes met hagen en hekken, om de inkijk te minimaliseren, richting Muiden, het Muiderslot. Een vervelend pad. Met open mond staren we naar het met ridders en jonkvrouwen bevolkte slot. We besluiten een keer terug te komen om het kasteel te bezoeken en een  tocht met de fluisterboot op het Naardermeer te maken. Over de aardenwallen lopen we Muiden uit, een leuk plaatsje met mooie monumenten, maar verziekt door daartussen neergesmeten, smakeloze nieuwbouw uit de jaren 60/70.  We lopen onder de rijksweg door en betreden door een klaphek het onverharde pad over de dijk naast de Uitwatering Naardermeer, waarop het water uit het Naardermeer door de molen De Onrust wordt uitgeslagen. Tweehonderd jaar duurzame energie, die nog nooit gefaald heeft. De wetering gaat rechtdoor, maar wij maken een slinger, onder het spoor door. In de natuurlijke graslanden staat een bunker uit de tweede wereldoorlog en er liggen grote grazers.

Na een bezoek aan de  molen lopen we het natte bos, met hier en daar heel oude grote eiken, in.  We passeren De Machine en worden door Mevrouw Mosterd uitgenodigd om  in de keuken een kop thee of koffie te drinken, buiten is het te koud om te zitten.  Sinds haar trouwdag, 68 jaar geleden, woont ze al in dit huis, dat toen geen stromend water, gas en elektriciteit had. Het water om te wassen haalde ze uit het Naardermeer, het drinkwater uit een put voor het huis. Gas- en olielampen verlichtten de kamers. Ze spreekt boeiend, aan één stuk door, met Amsterdams/Jordanees accent; ze zit vol verhalen. Haar man was werkzaam bij Natuurmonumenten en verrichtte baggerwerkzaamheden met de baggerbeugel. Zwaar werk, waarvoor hij 25 gulden per week kreeg. Hij stonk onafgebroken naar de bagger. Kort na zijn huwelijk trad hij in dienst bij de kruitfabriek van Naarden. Hij werd de privé chauffeur van de directeur. Daarmee verdiende hij 36 gulden per week! Wekelijks moest hij geld halen bij de bank, om de lonen uit te betalen. Hij was een slimme man, want hij eiste dat de envelop verzegeld werd, zodat hij nooit van diefstal beschuldigd kon worden. Elke dag ging hij als een heertje, gesteven overhemd, pak en stropdas naar zijn werk en kwam tip top ‘ s avonds terug.   Hij stonk nooit meer.                                         Na 2 kilometer gaat de onverharde Meerweg over in een klinkerweg. Voor ons liggen de buitenwijken van Naarden. Met enige moeite vinden we de ingang van het vestingstadje, vergapen ons aan de verdedigingswerken en laven ons aan droge, witte wijn met tapas en zoeken tenslotte de auto op. We hebben 18415 stappen, 13,91 kilometer in 4 uur, 7 minuten en 10 seconden (!) afgelegd.

27 mei 2013                                                                                                                                                Naardermeer en Muiderslot

Het Waterliniepad loopt langs het Naardermeer. Op enkele plekken kun je op het meer kijken, de parel van Natuurmonumenten. De plannen van de gemeente Amsterdam, om begin 20e eeuw in het toenmalige Naardermeer huisvuil te storten, was de start van de oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten. De eerste aankoop was het Naardermeer, dat daarmee gespaard bleef. Later kocht Natuurmonumenten meer terrein rond het Naardermeer op en breidde haar bezit uit tot heel Nederland. Initiatiefnemer daarvan was Jac. P. Thijsse,  samen met zijn vriend E. Heimans.

Een bezoek aan het Naardermeer is zeer de moeite waard. Met de fluisterboot kun je genieten van de prachtige natuur, de aalscholverkolonie bezoeken en de purper reiger en de zwarte sterns spotten. Onderweg drinken we thee, getrokken van munt uit het meer. Met man en macht wordt gezorgd dat het water niet vervuild raakt, zelfs het water rond de aalscholverkolonie wordt gescheiden van de rest, zodat de poep van de aalscholvers, die veel voedingstoffen bevatten en terecht komen in het water, de rest van het meer niet in negatieve zin beïnvloeden (eutrofiering). Natuurmonumenten organiseert bijna dagelijks vaartochten.

De tocht is goed te combineren met een bezoek aan het Muiderslot. Het Muiderslot is een tot de fantasie sprekend kasteel, dat goed bewaard is gebleven. Wij hadden het genoegen door kinderen van groep 8, verkleed als ridders en jonkvrouw, rond geleid te worden. Hun relaas boeide van de eerste tot de laatste minuut.

Naarden-Utrecht