Andalucía (2)

DAG 53, 31 maart 2022

We verruilen El Bosque voor Cordoba vandaag. Als we net op zijn valt de stroom uit, niet alleen in ons appartement, maar in het hele oude centrum, vertelt Paco, onze verhuurder ons. Na een goed half uurtje floept het licht weer aan en gaan we aan de slag. An verzucht dat ze in haar ‘vanderhoektijd’ de door haar verhuurde appartementen graag zo, opgeruimd en schoon voor het oog, zag. De reis verloopt, op één heftige regenbui na, gladjes. We zijn vroeg in het hotel, waar An eindelijk, na 8 dagen van niet douchen, geniet van het warme stromende water op haar lijf. Hans heeft wel elke dag (lauw) gedoucht. Met de bus rijden we naar de stad. Google Maps vermeldt een Desigual shop, op nog geen 150 meter vanaf de bushalte. Hoe groot is dan ook de teleurstelling als de winkel ter ziele blijkt te zijn. Een flashback van Rotterdam en Den Haag. In El Corte Ingles treffen we nog een teleurstellende, kleine dependance aan, maar die kan niet voldoende troost bieden. We nemen de bus terug richting hotel en stappen onderweg uit met de gedachte wat te kunnen eten. In het restaurant waar we binnen stappen wordt ons op onvriendelijke manier duidelijk gemaakt dat we niet welkom zijn, dat we na 8 uur terug kunnen komen. Een wijntje kan er nog net af, maar dan worden we echt de deur uitgekeken.

We eten uiteindelijk bij een pizzeria vlak bij ons hotel, lekker, soepje vooraf, Hans risotto en An lasagna, koffie toe. Maar jammer dat wij nu weer net geen limoncello van het huis krijgen.

DAG 54, 1 April 2022

Van de week lazen we op NU.nl dat er vrijdag 5 tot 10 cm sneeuw zou gaan vallen. Haal de sleetjes maar uit het vet. Vrijdag, vrijdag dachten wij, is dat niet 1 april! Sneeuw? Dat moet toch een 1 april grap zijn! We bekeken de diverse weersites en die voorspelden allemaal sneeuw! Zo’n goed gecoördineerde 1 april grap, lijkt onhaalbaar. Maart roert zijn staart, April doet wat hij wil, we kennen ze allemaal. Nu zullen jullie je afvragen hoe het in Córdoba is. De zon schijnt volop. De temperatuur ligt boven de 20 graden C. Dat is genieten, zullen jullie nu denken, maar niets is minder waar. De gordijnen van onze hotelkamer zitten potdicht. Het felle licht kunnen we even niet aan. We zijn allebei hartstikke gammel. Wij hebben in de ‘kalknacht’ onze badkamer bekalkt.

Het eten bij de Italiaan zag er dan wel goed uit, maar heeft ons een dikke voedselvergiftiging opgeleverd. Om half 12 begon An en om half 2 Hans; tot vanmorgen half 7 hebben we overgegeven en An ook nog diarree erbij. We zijn uitgeput, uitgedroogd en liggen al de hele dag in bed. En nee, dit is geen 1 april grap. We hebben nog niet gegeten, alleen kamillethee gedronken. We zijn nog steeds misselijk. De flamencoshow voor vanavond heeft de vriendelijke receptioniste van het hotel voor ons afgezegd. Alles is nu even teveel.

DAG 55, 2 april 2022

Na een goede dag- en nachtrust komen we wat op krachten bij het ontbijt. Onze magen zijn leeg en ons lichaam vraagt om suiker. Toast met wat kaas en jam, wat fruit en kamillethee, de verse jus d’orange slaan we af. We verzamelen moed en rijden met bus 13 naar de oude stad van Córdoba naar de Moskee/Kathedraal. De Jodenwijk is fantastisch. Smalle steegjes, romantische doorkijkjes, schattige patio’s, in één woord ‘prachtig’.

De Moskee is prachtig, schitterend vorm gegeven, fantastisch, stijlvol gedecoreerd, maar de Kathedraal is kitscherig, in alle opzichten over de top. De materialen, de kleuren, afgrijselijk. Zonde! Maar dat is natuurlijk een mening.

De oude Romeinse brug is daarentegen weer prachtig. Op dit punt is de Rio Guadalquivir breed. Als je op de brug staat zie je aan weerszijden de rand (heuvels) van de stad. Vanaf de brug kijk je naar een kleine postzegelnatuur. De oevers zijn schitterend ingericht en nodigen uit om er langs te slenteren. Rond de kathedraal is het druk, jongetjes in kostuums en meisjes in engelenjurkjes doen hun Heilige Communie, anderen op hun paasbest gekleed hebben een officiële bijeenkomst, er wordt getrouwd of vrijgezellenfeesten worden uitbundig gevierd. De terrassen op de pleintjes en in de steegjes zijn overvol, onder luid gebabbel wordt er gedronken en gegeten. Wij gaan naar Doble de Cepa, Flamenco met eten. Het eten is lekker, de show is goed en het enthousiaste Spaanse publiek zingt luidkeels mee.

De show is snel voorbij, zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt, dat is jammer. Na afloop dwalen we nog door de Joodse wijk, voordat we terugkeren naar ons hotel. An zit er doorheen en valt in een diepe slaap. Hans is wat meer opgeknapt, leest en tekent, terwijl hij naar Feijenoord- Willem II kijkt, 1-0.

DAG 56, 3 april 2022

Onze volgende stop ligt dichtbij, iets meer dan een uurtje rijden. Tijd genoeg dus om nog een bezoek te brengen aan het Palacio de Viana, de patio’s, in de oude stad. Na het ontbijt laden we onze spullen weer in de auto en gaan met de bus naar de stad. We zijn nog steeds niet echt opgeknapt van onze voedselvergiftiging. De zon schijnt, maar dat is schijn, het is knap koud. In de stad heerst een zondagsrust, de winkels zijn gesloten, de kerken zijn open, de Heilige Mis wordt opgedragen, de terrasjes zijn overvol, de locals flaneren in grote getale. Vanaf de eindhalte van de bus dwalen we door de oude stad in de richting van het Palacio de Viana.

Het is echt een mooie stad. Hoe anders dan de plaatsen die we onlangs bezochten. Zelden is een pand verlaten of verwaarloosd. Alle panden zijn verzorgd, in gebruik, bewoond. De straatjes en steegjes zijn origineel bestraat met om de haverklap oogstrelende pleintjes, mooie fonteinen en kerken, heel veel kerken. In één van de kerken staan de beeldengroepen voor de Semana de Santa al klaar. De mis is net afgelopen, de gelovigen komen naar buiten met paastakken. De patio’s, 12 in totaal, zijn stuk voor stuk juweeltjes.

Mooie plekjes om weg te dromen, vooral als het hartje zomer is en het daar heerlijk koel zal zijn. Wij zijn niet de enige bezoekers. De patio’s zijn erg in trek bij families die hun kinderen in prinsessenjurkjes en kostuums hebben gehesen voor de urenlang durende fotosessies, ter ere van de HeiligeCcommunie. De kinderen hebben engelengeduld, ze hebben het koud maar blijven glimlachen. Na de patio’s dwalen we nog wat door de stad, eten voorzichtig een bocadilla, beter dan het vette Spaanse eten, hoe lekker we dat ook vinden. Als onze maag en darmen weer helemaal hersteld zijn, gaan we daarop weer los, nu even rustig aan. De rit Córdoba uit naar Luque verloopt zonder problemen, ondanks het feit dat de dame van onze TomTom het adres weigert te accepteren, ze kent de straat niet.

Onze nieuwe basis voor de komende 5 nachten ligt tussen Luque en Zuheros, een stukje bergachtig niemandsland. Het appartement is keurig en precies zoals de plaatjes beloofden op Booking.com; het uitzicht is fantastisch. Gelukkig hebben we nog wat crackers in de auto, want in dit deel van Andalusië is niet één winkel open op zondag.

DAG 57, 4 april 2022

Het thema van vandaag is geel, gele bloemen. Geel is de kleur van optimisme, licht en inzicht. Het leed is nog niet helemaal geleden. Wat kan zo’n voedselvergiftiging je in de greep houden. Gelukkig gaat het vandaag weer iets beter. Na een dromerige nacht staan we op ons gemak op, ontbijten met crackers en rijden naar Baena, waar we boodschappen doen bij de Lidl. Net alsof je thuis bent, we kunnen er zelfs onze goudmerk koffie krijgen.

Na de lunch, een broodje in ons appartement, wandelen we naar Luque. Langs de weg, onder ons appartement, grazen schapen terwijl de herder iets verderop in het veld zijn siësta houdt. Luque slaapt ook, er is geen kip op straat, alles is dicht tussen 2 en 5 uur. Wij kunnen daar maar niet aan wennen, ons ritme ligt toch anders. De wandeling is leuk, mooie bloemrijke bermen. Het stadje is aardig, niet meer, niet minder.

Ook hier is vanaf zondag de Semana Santa, het lijden van Christus en Maria in de week voor Pasen. Bijna dagelijks zijn er dan processies, van de uittocht van Jezus in Jeruzalem tot aan zijn kruisiging op de berg Golgotha. In de Ermita de la Aurora wordt nog hard gewerkt om de platformen, waarop de beelden door de stad worden gedragen, klaar te maken.

De huisfotograaf kiest nog een 2e thema voor vandaag, namelijk gordijnen. In dit stadje hangen de gordijnen niet voor de ramen want daar zitten de luiken voor maar voor de buitendeuren. Nut? Geen flauw idee. Ook deze reportage willen we jullie niet onthouden.

Als we terug zijn bij ons appartement is de herder met zijn schaapskudde op weg naar de stal.

DAG 58, 5 april 2022

Buiten is het wit. Witte soep zoals Hans dat noemt. We zitten dus in de wolken. Het is nat buiten, het regent onafgebroken. Binnen is het droog en warm. Dat wordt geen wandeling vandaag. Je ziet geen hand voor ogen. Te gevaarlijk om langs de weg te lopen. We blijven dus lekker binnen en werken onze teken- en dagboeken bij. De trips voor de komende dagen zijn voorbereid. Zelfs de terugreis, op ons gemak, staat al grotendeels in de steigers. Dit is de 2e verregende dag, maar gelukkig zijn de voorspellingen optimistisch. Morgen dan maar weer op pad, we hopen dan op een wandeling in de kloof en wellicht naar de vleermuizengrot. We gaan het zien. Enne … An heeft vandaag haar grote wens in vervulling zien, ze heeft een wasmachine ontdekt, 1 uur en 9 minuten, 1000 toeren centrifugeren en nu is ons appartement omgetoverd in een drooghok, tot groot ongenoegen van Hans, want nu is het niet gezellig.

Na het eten is het even droog en maken een heel kort ommetje, wat nog wel wat mooie plaatjes oplevert.

DAG 59, 6 april 2022

Als we vanmorgen de gordijnen openschuiven is het droog. In het dal hangen de wolken, maar de bergen in het oosten zijn zichtbaar, totdat we vertrekken, dan is het weer ‘witte soep’. Op het programma voor vandaag staat Cañón Río Baílón, een lus door en boven langs de kloof, gevormd door de Rio Baílón. We komen geen wandelaar tegen, drie mensen zien we teleurgesteld afhaken bij de eerste de beste oversteek van de Rio Baílón. Wij, bikkels, zetten door. Tot 5 keer toe moeten we, met gevaar voor eigen leven, de sterk stromende, door de regen van de afgelopen dagen, gezwollen Río Baílón oversteken. Door de modder is het pad spekglad en Hans maakt nog een pijnlijke smak. Hoog boven ons wacht een gier op ons einde, maar we zetten door. We missen het bordje met de afslag richting Zucheros en raken steeds verder van huis, hoger de bergen in. We keren om en zien het bordje, dat alleen vanaf deze kant te zien is. Gelukkig, want het miezert inmiddels. We krijgen het koud als we onze boterham staande, schuilend onder een boom opeten. Het laatste stuk naar Zucheros is over de weg.

Vanaf de spectaculair aangelegde mirador zien we diep onder ons het pad, de kloof en het dorp Zucheros met het kasteel. Boven onze hoofden cirkelen 4 adelaars. We komen superlatieven te kort. In het dorp drinken we koffie. Met de auto rijden we terug over de steile, doodlopende weg naar de vleermuizengrot, maar helaas, de grot was vandaag alleen om 12:30 te bezoeken.

Jammer, want in de grot schijnen préhistorische tekeningen te bewonderen te zijn. Via Beanas, waar we nog wat inkopen doen bij de Lidl (altijd op de kleintjes letten hè), keren we om half 6 terug bij ons appartement, waar An de kou verdrijft met een warm bad en Hans met een wijntje en een spelletje bridge.

DAG 60, 7 april 2022

Vanmorgen, als we opstaan, schijnt de zon heerlijk op ons balkon, eindelijk. We rijden naar El Torcal, een goed uurtje rijden over de mooie snelweg richting Malaga en de laatste kilometers over smalle, steile wegen met veel, heel veel scherpe bochten. Het natuurpark El Torcal is een klassieker volgens enkele van onze volgers, die het park niet alleen kennen, maar het ons ook hebben aangeraden, en terecht. We maken een prachtige wandeling langs de fascinerende rotsformaties. Het pad gaat op en neer. Je moet goed uitkijken waar je je voeten zet, de keien zijn spekglad en daartussen veel modder en plassen. Het heeft hier de afgelopen week flink geregend vertelt een Belgische dame ons.

De foto’s spreken verder voor zich. Beschut en in de zon genieten we van al het moois om ons heen en onze boterhammen. Via Antequera, waar we alleen uitstappen om brood te kopen, rijden we terug naar ons appartement. Onze wandelbroeken zitten dik onder de modder en gaan in de wasmachine, maar schoon worden ze niet meer. Feijenoord speelt gelijk tegen Sparta Praag, een matige wedstrijd.

DAG 61, 8 april 2022

Vandaag een lange dag. Om 11 uur rijden we weg van ons basiskamp, om half 1 zijn we in Granada en lopen we het Alhambra in, 8 uur later staan we weer buiten en om kwart voor 10 zijn we weer terug op ons basiskamp.

De geschiedenis van Alhambra is goed gedocumenteerd, wreed en tegelijkertijd eigentijds. Moren die een deal sluiten met de christelijke vorstenhuizen. Christenen die hun beloften niet nakomen. Koningshuizen die pleiten voor godsdienstvrijheid, maar dat blijkt in de praktijk een wassen neus. Onderdrukking en vervolging, het is van alle tijden. Karel V liet een paleis bouwen, mooi, maar niet spectaculair, nadat hij het Alhambra had veroverd. Het Moorse paleis wordt beschermd, of is het gered, door zijn vrouw. Zij heeft er voor gezorgd dat het nog bestaat. Het is ons slotakkoord van Alhambra, Palacio Nazariz.

Het is mooi, subtiel, verfijnde motieven, vormen, gelardeerd met teksten in het Arabisch, fantasie prikkelende inrichting, patio’s met fonteinen en vijvers. Klare schoonheid. Daar tegenover christelijke bombast, grove vormgeving en detaillering, veel uiterlijk vertoon. De schaal van het complex, met op de achtergrond de besneeuwde toppen van Sierra  Nevada, is uniek, het Moorse paleis schitterend, maar, of klinkt dit blasé, het geheel valt wat tegen. Alcazaba is niet bijzonder, zeker niet uniek, het paleis van Karel V niet groots, de tuinen fraai, maar hebben we niet mooiere gezien de afgelopen weken? Terecht? Dat moet je zelf uitzoeken. Wij hebben er 7,5 uur doorgebracht zonder ons maar één minuut te hebben verveeld. We hebben het intens beleefd. Terug op ons basiskamp eten we pasta, waarna An, blijkbaar nog steeds niet helemaal hersteld van het voedselvergiftigingsavontuur, uitgeput in slaap valt.

DAG 62, 9 april 2022

De één noemt het een mislukte dag, de ander noemt het een ontspannen dag. De zon schijnt onafgebroken, de temperatuur is bijzonder aangenaam. Op ons terras drinken we een pot koffie leeg voordat we naar Baena rijden voor wat boodschappen. Na de lunch gaan we op pad. De één bedoelt een fikse bergtippel van ruim 4 uur, de ander dacht een wandeling van een uurtje. We beginnen met de fikse bergtippel, maar kunnen het pad niet vinden.

We vragen het aan 3 mensen, maar met hun rappe Spaans komen wij geen stap verder. Ze wijzen alle kanten op, schudden met hoofden, zwaaien met stokken en wijzen dat we terug moeten. We geven het op en duiken een terras op voor een biertje en kroketjes, wat een soort aardappelkroketjes blijken te zijn, niet vies maar zeker ook niet lekker. Langs de weg lopen we terug naar ons appartement. De beheerder is de hele morgen bezig geweest om het saharazand van de bodem van het zwembad te zuigen. Tevergeefs. Hij heeft wel wat ligbedden schoongemaakt, waarop wij dankbaar neerstrijken, aan de rand van het zwembad, heerlijk in de zon. Hans waagt een duik in het koele water, maar niet langer dan nodig is, alleen voor de foto. Het thema voor de wandeling vandaag was blauw, maar veel blauwe bloemetjes kwamen we niet tegen, dus werd uit balorigheid alles wat blauw was en op ons pad kwam gefotografeerd.

DAG 63, 10 april 2022

Palmzondag, het feest van de blijde intocht van Jezus van Nazareth in de stad Jeruzalem. De weg waarop hij Jeruzalem binnen reed was geplaveid met palmtakken. In Luque vertrekt Jezus, gezeten op een ezel, bij Hospital Ntro. Padre Jésus Nazareno, gedragen door mannen en vrouwen, gekleed in gebroken witte habijten met olijfkleurige ceintuur. De priester, slecht ter been, geeft iedereen met een palmtak de zegen en geeft het sein voor vertrek. Voor de stoet lopen jonge, als Romeinse soldaten verkleedde kinderen te trommelen. Achter de stoet de leden van het broederschap, herkenbaar aan de zegel die aan een ketting om hun nek hangt, met palmtakken (olijftakken). Hier achter de fanfare van Luque. Het is een vrolijke boel. Het dorp is uitgelopen en de straat is afgezet. Met een slinger wordt Jezus door de stad gedragen, bekeken vanaf de balkons en vanuit de portieken van de huizen.

Uiteindelijk bereikt de stoet de parochiekerk Nuestra Señora de la Asancion. Voetje voor voetje wordt de baar met Jezus geleid, door een vrouw die de dragers ‘ment’. Op de baar zit een bel, als ze belt is dat het sein dat de dragers even kunnen rusten, of weer moeten lopen. Het binnengaan van de kerk is prachtig, zeker als de fanfare van zich laat horen. Jezus beweegt heen en weer voor het altaar, totdat de priester, gezeten op zijn troon, gebaart dat hij opzij gezet moet worden. De hoogmis begint. Vanaf zijn troon gaat de priester de gelovigen voor. De dragers en de fanfare hebben dan de kerk al verlaten en laven zich met bier op de terrassen tegenover de kerk. Daar zijn de tafels al gedekt. Na de heilige mis wordt er gegeten. In de kerk is het niet zo druk als op het plein. Ook hier heeft het geloof plaats gemaakt voor folklore, traditie. Wel is iedereen vandaag op zijn paasbest gekleed. Wij rijden terug naar ons appartement en gaan lopend naar Zuheros. In het restaurant bij het kasteel hebben we om 3 uur een tafeltje gereserveerd voor de Spaanse lunch. Het is er druk. Alle tafeltjes zijn bezet, er wordt gegeten en gedronken, maar vooral gepraat. De dames hebben een hoog gehalte van zien en gezien worden, waarbij enkele rondborstige dames in de te kleine jurken proberen hun borsten binnen te houden.

We zitten heerlijk in de zon, laten het eten en de drank ons goed smaken en kijken geboeid naar de mensen om ons heen. De Semana Santa en de processies zijn begonnen.

DAG 64, 11 april 2022

Vandaag een laatste rondje Parque de las Sierras Subbéticas. Met de auto rijden we naar het Centro de visitantes Santa Rita, waar de enthousiaste ranger Antonio ons wegwijs maakt. Hij spreekt geen woord Engels en ook de tentoonstelling in het bezoekerscentrum is alleen in het Spaans, jammer hoor. Het pad wijst zich vanzelf, links af voor de sendero en rechtsaf naar de Mirador da Cabrera, beschreven als een middelzware wandeling, heen en weer zo’n 2 uur.

Na net iets meer dan een half uur staan we op het uitzichtpunt en dan hebben we onderweg nog het nodige gefotografeerd. Het uitzicht is mooi, niet spectaculair. Als we weer beneden zijn lopen we ook nog de sendero, de botanische route, waar we ook weer mooie bloemen tegenkomen en vooral ook veel rozemarijnstruiken die in bloei staan. Op dit pad is ook een gedeelte speciaal ingericht voor jonge kinderen, dat is leuk.

Het aantal wandelingen in dit mooie gebied is jammer genoeg erg beperkt. Dat kan en moet beter! Dat verdienen de bewoners van dit deel van Andalusië. Na de wandeling rijden we 3x via Priego de Córdoba (ja, 3x want we hebben moeite met ons te oriënteren en de dame van onze TomTom al helemaal, de rotondes zijn hier soms reuze ingewikkeld en de afslagen niet te vinden) terug via de Lidl in Baena naar ons appartement. Het is 25 graden C, het zwembad is leeg gepompt om het saharazand te kunnen verwijderen. Vanuit de heuvels met de uitgestrekte olijfboomgaarden steekt de wind op, morgen 100% kans op regen. Het is mooi geweest, we hebben genoten, de olijfbomen worden eentonig, maar we zullen ze beslist ook missen als we eenmaal weer thuis in Schiedam zullen zijn, alhoewel, daar hebben we zo’n prachtig exemplaar in onze serre staan.

Andalucia (3)