Heeze – Geldrop

3 februari 2013

Kleumend van de kou wachten we op station Geldrop op de boemel naar Heeze, het startpunt van het Brabants Vennenpad. De route wordt met geel/rood, boven elkaar geplaatste strepen, aangegeven. De bewegwijzering is identiek aan die van de LAW-paden,  is goed gemarkeerd en uitputtend beschreven in het NIVON boekje. Het symbool van het pad is de waterjuffer, die in de zomer talrijk zijn in de buurt van de vennen en langs de Dommel.

De route van vandaag loopt over de Strabrechtse heide en door het beekdal van de Kleine Dommel, in het wandelboekje het Land van Van Gogh genoemd. De afstand is 13 kilometer, 13,91 kilometer om precies te zijn (18.415 stappen), die we in 4 uur en 7 minuten, met in begrip van de pauzes, afleggen.

Het weersvoorspelling is niet best, ‘s ochtends droog en in de loop van de dag regen of natte sneeuw. Als we Geldrop recht tegenover de fabriekswand van Fa. A. van den Heuvel & Zoon binnenlopen komt de voorspelling uit en witte, kleine sneeuwvlokken slaan in ons gezicht. Er staat een straffe noordoosten wind.

We lopen door Heeze naar Kasteel Heeze, dat omgeven wordt door slotgrachten, gevoed door de Sterkelsche Aa. We duiken de Herbertusbossen in. Het pad slingert door het bos. We volgen enige tijd de bosrand, voordat we de heide opgaan, richting Waschven. De heide wordt overwoekerd door gras (pijpenstrootje). Hier en daar staan uitgeschoten zaailingen van loof- en naaldbomen (grove den) en solitaire, in de winter kale loofbomen, die een inspirerend silhouet vormen op de uitgestrekte heide tegen de achtergrond van de grijze lucht. De heide wordt begraasd.

Midden op de heide buigen we af naar het noord-westen. De wind blaast van opzij in ons gezicht. Het voelt kouder aan dan het werkelijk is. Nabij de bosrand buigen we naar het zuid-westen en lopen aan op, wat zo mooi neo nep genoemd wordt in het wandelboekje, de als oud Brabantse boerderij met opstallen vermomde bedrijfsgebouwen van Staatsbosbeheer, inclusief knuppelpaden door natte hei. Vanaf dat punt gaan we in een rechte lijn naar Geldrop, steken de A67 over, maar niet nadat we eerst een kruis hebben geslagen bij de perfect onderhouden Christus aan het kruis, een beeld door enkele inwoners van Geldrop gered uit een gesloopte kerk. We volgen het pad langs de slingerende Kleine Dommel. Het land is drijfnat. Onze schoenen zuigen zich vast in de modder.

Geldrop – Eindhoven