Nederland

Op 9 januari 2006 zijn we gestart met onze pelgrimage naar Santiago de Compostela. Met een onderbreking van 2 jaar zijn we nu in Frankrijk, Clamecy, ter hoogte van Dijon. Oorspronkelijk was het plan niet verder te lopen dan Visé, in België, net over de grens tussen Nederland en België. Maar eenmaal begonnen word je gegrepen door de mystiek van de tocht. Meer dan elk ander pad speelt het spirituele een rol. Het geloof kom je herhaaldelijk tegen in allerlei vormen. We lopen en bezoeken kerken en kapellen, soms met relikwieën van Sint Jacobus of verwijzingen naar hem in glas en loodramen, beelden en schelpen, zien op kruispunten van onverharde wegen, verroeste kruizen, die herinneren aan het rijke Roomse plattelandsleven, we logeren in pastorieën, kloosters, we eten bij broeders en nonnen en we ontmoeten onderweg opgeruimde, vriendelijke, behulpzame, vrome, gelovige mensen. Mensen die in je geïnteresseerd zijn en luisteren naar jouw verhaal. Het is fijn te delen, niet alleen materiële zaken maar ook spirituele kwesties.         De tocht brengt ons ook dichter bij elkaar. Onderweg hebben we de tijd voor onszelf en onze overpeinzingen die we met elkaar delen. Het verlangen ooit Santiago de Compostela te bereiken groeit met elke stap. Desondanks is het eindpunt geen doel op zich. Voorop staat het plezier dat we beleven aan het wandelen, de landschappen, de natuur, de dorpen en steden waardoor we trekken en niet te vergeten de ontmoetingen met mensen onderweg. Overal is de ontvangst hartelijk. We beleven  avonturen, die we achteraf koesteren als kleine juwelen. Natuurlijk hebben we tegenvallers. Desondanks leren we dat er zich altijd weer een oplossing aandient.

In Nederland lopen we van Amsterdam door het Groene Hart, steken we de grote rivieren, Rijn, Waal en Maas over, naar ‘s-Hertogenbosch, Pelgrimspad, deel 1 (199 kilometer).

 

Het pad is beschreven een boekje, Pelgrimspad deel 1-door het Groene Hart (ISBN 90-71068-65-X)  uitgegeven door Wandelplatform-LAW, Amersfoort, 2005.

 

Van  ‘s-Hertogenbosch wandelen we door Brabant en Limburg naar Visé, België, het 2e deel van het Pelgrimspad in Nederland (267 kilometer).

 

 

Dit deel van het pad is beschreven in het boekje, Pelgrimspad deel 2, wandelen door Brabant en Limburg (ISBN 907106843-9), uitgegeven door Wandelplatform-LAW, Amersfoort, 2000.

 

Klik hier voor de volledige kaart op Wandelnet voor wandelend Nederland voor deel 1 en hier voor deel 2.

Amsterdam – Aalst

Aalst – Udenhout

Udenhout – ‘s Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch – Weert

Weert – Born

Born – Visé (B)