INDONESIË – JAVA (2012)

JavaOns eerste gezamenlijk bezoek aan Indonesië blijven we op Java. We rijden rond op het eiland met trein, bus en auto. De trein is (ogenschijnlijk) comfortabel, maar trekt hortend en stotend door het land en stopt vaker dan ons lief is, de bus is benauwd en de auto comfortabel, mits deze niet vastloopt in het drukke verkeer (vooral in en rond Jakarta). Toen ik werkte bij de gemeente Rotterdam ben ik er heel veel geweest. Ik had toen de gelegenheid andere eilanden te leren kenen, zoals Lombok en Bali, maar ook Sumatra en Kalimatan.

De aanleiding voor ons bezoek was de studie van Karin, onze dochter aan de Universitas Indonesia in Jakarta. Vandaar dat we relatief veel tijd hebben doorgebracht in Jakarta zelf. Jakarta is een metropool zonder veel uitstraling. De historische en toeristisch aantrekkelijke plaatsen zijn op de vingers van één hand te tellen.

Java is een langgerekt eiland, dat overbevolkt is. Elke vierkante millimeter is in gebruik. Overal wonen mensen. Langs de kant van weg staan onafgebroken huizen en winkels. De Javanen zijn voor de deur van hun huis of bedrijf aan het werk. Hun vlijt ligt in grote getale uitgestald.

Nergens ter wereld wonen zoveel moslims als in Indonesië. Ze wonen nu nog vreedzaam naast andere geloven, maar spanningen nemen hand over hand toe. De islam rukt op in de politiek.

Ondanks de grote aantallen mensen heeft Java mooie (kleinschalige) natuur te bieden. De vulkanen mogen niet gemist worden. In uithoeken van Java is de natuur nog onaangetast en leven bijzondere dier- en plantensoorten.  De Borobudur is tot ver haar landsgrenzen bekend. Nog steeds zijn er de sporen te vinden en te zien van de lokale edelen, de sultans, die grote rijkdommen hebben vergaard. Alhoewel zij hun politieke macht hebben verloren zijn ze onder de Javaanse bevolking nog steeds, zeer tot ontzetting van de (militaire) machthebbers in Jakarta, zeer populair. Op hun manier spreken zij recht. Indonesië gaat gebukt onder corruptie. Dat zorgt ervoor dat ze nooit de positie zullen bereiken als de hoog geïndustrialiseerde landen die corruptie beter beteugeld hebben.

Amsterdam – Jakarta