Kijkduin – Den Haag/Waalsdorp

10 februari 2008

De zon schijnt onafgebroken. De temperatuur loopt op tot boven de 15° Celsius. De auto staat bij Duinzigt. Met bus 23 rijden we naar Kijkduin-Strand, een rit van ruim 50 minuten. Het is druk in Kijkduin, op de boulevard kun je over de hoofden lopen en de terrassen zitten vol koffieslurpende mensen. Op het strand laten de honden de mensen uit. We wandelen het Westduin in, doorsneden door veel paden, maar de route is goed aangegeven. Het pad gaat op en neer en we komen langs diverse uitzichtpunten, van waar je fantastisch uitkijkt op het duin, het strand en de zee, waar kleine zeilbootjes dobberen en in de verte de schepen voor anker liggen. We lopen de Bosjes van Poot in, aangelegd in de crisisjaren. Werkverschaffing. Op de zandgronden zijn Corsicaanse dennen aangeplant, omzoomd door natuurlijk eikenbos. Links ligt Duindorp. We naderen Scheveningen en de rioolwaterzuiveringsinstallatie, het stinkt. We steken het Verversingskanaal over, lopen langs het gemaal van HRS Delfland, richting 2e Scheveningse haven. Het wordt nog drukker. Langs de havens flaneren mensen en de terrassen zitten bomvol. Op de boulevard bij het Kurhaus kun je over de hoofden lopen, wat een drukte. Iedereen geniet van de zon. De eigenaar van het WC-gebouw, de uitbaters van de horeca en de ijscoman doen goede zaken vandaag.                                                                                                                                     Het Kurhaus is een prachtig gebouw, omringt door afgrijselijk lelijke nieuwbouw. Appartementen zijn fantasieloos neergekwakt, Welstand moet hebben zitten slapen! Veel oude gebouwen en villa’s, die vroeger langs de boulevards van Scheveningen en Kijkduin stonden, zijn onder de slopershamer verdwenen. Hier en daar tref je nog oude glorie aan. Nostalgie.

Langs het Politiebureau en het Circus Theater lopen we de stad in, het Westbroekpark in. Een Engels landschapspark,  dat vandaag ook druk bezocht wordt. De speeltuin is overvol, in het gras zitten en liggen de mensen te genieten van de zon en langs de waterkant slenteren jonge gezinnen die de eendjes voeren. We lopen het Van Stolkpark in en wandelen langs het Monument voor de oorlog in Indië, waar altijd verse bloemen en bloemstukken liggen. Fascinerend.                                                                                               Met gevaar voor eigen leven steken we over en lopen de Scheveningse Bosjes in. Als we de bosjes uitkomen zien we het Vredespaleis liggen. We lopen door de Ambassadewijk van Den Haag, passeren Plein 1913 met het prachtige standbeeld van Willem Frederik, Prins van Oranje, langs het geboortehuis van Louis Couperus, de grootste schrijver die Den Haag ooit heeft voortgebracht (of is Multatuli ook in Den Haag geboren?), lopen de Denneweg in en lopen langs Hotel Des Indes het Lange Voorhout op. Tussen de bijna 100 jaar oude, grote en fraaie paardenstaartkastanjes staan sneeuwklokjes en krokussen.
Nabij de Kneuterdijk, De Raad van State,  lopen we langs de Hofvijver naar het Binnenhof, langs de Staten Generaal, waar de Koningin elke 3e dinsdag in september het parlementaire jaar opent en de troonrede uitspreekt.                                                                We lopen langs het Mauritshuis naar het Malieveld, langs de Koninklijke Schouwburg en aan de overkant de zwaar beveiligde Amerikaanse ambassade. We lopen voor het Centraal Station langs en bij de Mariapoort steken we de Utrechtse Baan over. Vervolgens duiken we de Haagse Bossen in, een prachtig oud duinbos, met hoge, oude bomen en fraaie waterpartijen, in beheer bij Staatsbosbeheer.
We lopen langs Huis Ten Bosch, de residentie van de Koningin. Ze is vandaag niet thuis, er wappert geen vlag. We steken de Leidsestraatweg over, lopen langs leuke kleine huisjes en Duindigt en lopen het landgoed Clingendael op, een mooi park met prachtige gazons, statige oude bomen en mooie Rododendrons. We zoeken we de auto op en rijden terug naar huis.

Den Haag – Katwijk