GR12 (Amsterdam-Parijs)

Het Floris V-pad (LAW 1-3) is een Lange-Afstand-Wandelpad met een lengte van 244,5 kilometer van Amsterdam naar Bergen op Zoom en onderdeel van de GR12 Amsterdam Parijs. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven. Het pad wordt beheerd door de organisatie Wandelnet. Het pad is vernoemd naar Floris V (1254 – 1296, graaf van Holland en Zeeland).

De route loopt van Amsterdam via Ankeveen en ‘s-Graveland langs Hilversum en de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht. Achter Mijnden wordt de A2 overgestoken; via Oud-Aa en Kockengen wordt Woerden bereikt. (NB: station Breukelen wordt niet meer aangedaan!) Hierna wordt de Lange Linschoten tot Oudewater gevolgd, en gaat de route over een Tiendweg en langs de Vlist naar Schoonhoven.

Hier gaat de wandelaar met een veer over de Lek. Bij Groot-Ammers is Het Liesveld gelegen, een voormalig ooievaarsdorp. De route vervolgt langs een lange Tiendweg langs Streefkerk en Nieuw-Lekkerland naar Kinderdijk. Langs de molens van Kinderdijk gaat de route naar Oud-Alblas en door het Alblasserbos naar Papendrecht. Hier wordt de Beneden-Merwede overgestoken, en langs het natuurgebied De Kikvorsch wordt de Nieuwe Merwede bereikt. Langs het (niet toegankelijke) natuurgebied de Dordtse Biesbosch wordt de Dordtsche Kil bereikt, die via de Kiltunnel gekruist wordt. Langs de Dordtsche Kil gaat de route naar Strijensas (De route is omgelegd voor de HSL-Zuid).

Vanaf Strijensas loopt de route door de polder tot Numansdorp, waar het Haringvliet wordt overgestoken. Via Willemstad en Dinteloord doet de route het Volkerak aan bij het natuurgebied Dintelse Gorzen. Hierna gaat de route door Steenbergen naar Bergen op Zoom.

Opgemerkt wordt dat in het voorjaar op een aantal plaatsen, met name op de Tiendwegen, broedende zwanen kunnen worden aangetroffen, hetgeen tot flinke omwegen kan leiden. Na Bergen op Zoom gaat het pad door naar Parijs door België. De eerste etappes cirkelen om Antwerpen heen door landgoederen van gegoede burgers uit die stad in de 19e en 20e eeuw..

Amsterdam – Oudewater

Oudewater – Dordrecht

Dordrecht – Bergen op Zoom

Bergen op Zoom – Kessel