Hulsel – Bergeijk

1/2 mei 2015

Dag 1, Hulsel – Bergeijk:                                                                                                                     Ons laatste weekend werd afgelast, wegens wateroverlast. Het kwam met bakken uit de hemel en de temperatuur kwam niet boven de 10 graden Celsius. Chantal werd afgebeld, geen probleem, jullie zijn de volgende keer van harte welkom! Hoe anders dan in Maastricht, toen we van de uitbater het volle pond moesten betalen, alhoewel door hevige sneeuwval die dag, de enige dag van afgelopen winter, het zuiden onbereikbaar was. We strandden al in Dordt (hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt, alhoewel onze Koning op Koningsdag iets heel anders zei …).

Vandaag is het droog, de zon schijnt zelfs. Van Hulsel, waar in de vuilnisbak tegenover de kerk mijn wandelstok haar Waterloo vond, naar Bladel, waar we recht tegenover Fons v/d Berg, de lokale kippenboer, lunchen, gezeten op de stenen rand van een foute design fontein, die het toch al zo smakeloze dorpsplein nog meer ontsiert. Fons biedt ons koffie aan. Kom daar maar eens om bij ons in het westen. Even buiten Bladel passeren we een kappelletje. Bezoekers danken God voor zijn steun tijdens hun ziekbed of na het overlijden van een dierbare. Een enkeling gaat daarin heel ver en gedenkt zelfs haar schoothondje. In het zuiden zijn de Katholieken dominant, maar ook de Protestantse Gemeente is aanwezig. Een prachtige kleine kerk met torentje en witte voorgevel, waarachter een oud bakstenen schip, levert daarvan het bewijs, als we Bladel binnenlopen.

Na Bladel en enkele kilometers door het gecultiveerde land bereiken we de Kempen, een bos/heide landschap met aan de rand het Vennenbos, één van de oudste en bekendste bungalowparken van CenterParcs. Het bos wordt doorsneden door de A27 naar Antwerpen. Op het viaduct is een fauna passage van boomstronken. Waar hebben we dat eerder gezien? Het is foeilelijk. Zou het werken? Zo ja, dan moet het maar. We lopen op het grensvlak van bos en hei. Het buntgras rukt op en overwoekert de hei. Overal staan in de hei ook zaailingen van dennen en loofbomen. Niet genoeg geld voor beheer? Ik zie tot mijn ergernis ook prikkeldraad. Je mag er alleen maar naar kijken en aankomen niet. In de verte het geschreeuw van de meeuwen. Van grote afstand zien we ze boven de vennen cirkelen. We duiken het bos weer in, op zoek naar herberg het Wilde Zwijn, op de grens van Nederland en België.

Eenmaal bij de herberg aangekomen besluiten we direct naar Chantal, B&B d’n Dijk (www.bedandbreakfasteerstel.nl) in Eersel te gaan, waar we gastvrij onthaald worden met bier en wijn. De kamers zijn top, de coq au vin lekker, evenals de appeltaart.

De drank vloeit rijkelijk en moe gaan we vroeg naar bed.

Dag 2, Bergeijk:                                                                                                                                        Na een overvloedig ontbijt vertrekken we, met de lunchpakketjes in de ransel, naar de Liskesbrug bij de visvijver, het eindpunt voor vandaag. De vijver ligt aan een deels verhard bospad. Goed dat het vandaag niet regent. We laten één auto achter en rijden met de andere naar het “Zwijn”. We lopen in het begin evenwijdig aan de grens, gemarkeerd door een mooie paal, tussen België en Nederland. Hier werd vóór-, en na de oorlog boter en sigaretten gesmokkeld. Oorspronkelijk smokkelden alle grensbewoners, ze sjouwden een last van tientallen kilo’s, totdat de zware jongens het heft in handen namen. Toen was de lol eraf. De professionele bendes werkten met auto’s, van waaruit bij een achtervolging door de douane, driepoten werden gegooid, zodat de achtervolgers lek reden en de jacht moesten staken. Een metersgrote driepoot, op een plein in Luyksgestel, houdt de romantiek van weleer levend. In de wei staan koeien met hun pas geboren kalveren.

We laveren door het natte bos en bereiken de rand. In de verte zien we Luyksgestel liggen. De wieken van twee molens en de spits van de onvermijdelijke kerk toornen hoog boven de bebouwing uit. De korenmolen De Grenswachter is in gebruik, de molenaar is bezig de zeilen op de wieken te bevestigen. We mogen boven komen kijken. Onder ons ligt het bakkerijmuseum, waar op dat moment een workshop worstenbroodjes (ja, hoe verzin je het) wordt gehouden. De molenaar vertelt enthousiast over zijn molen en zijn vak. Met respect spreekt hij over de Schiedamse Molens. Het is voorjaar en de sering bloeit uitbundig. In de kant zien we gele- en witte dovenetel, koolzaad en fluitenkruid. Vlak voor Luyksgestel, in een mooie kapel met een mooi gebeeldhouwd beeld in een nis aan de buitenzijde, branden we een kaarsje voor onze dierbaren. Ook in Luyksgestel kun je gegrilde kippen kopen op zaterdag, alleen de kar van Wimpke is kleiner en slonziger.

De laatste 2 kilometer zijn kaarsrecht en volgen de Keunensloop, een smalle, maar snel stromende beek. De auto staat ongedeerd bij de visvijver op ons te wachten en in het “Zwijn” drinken we op het zonovergoten, maar winderige terras een biertje, een wijntje en tonic (voor de chauffeurs). De traditionele bitterballen en frikadellen ontbreken natuurlijk niet, maar de verpakking is de wel de meest originele tot nu toe: twee klompen met daarin in rood/wit geruite zakjes met de ballen en delletjes. Het viel niet uit de toon in deze kitscherige herberg.

 Bergeijk – Achelse Kluis