Hoek van Holland – Goedereede

23 september 2006                                                                                                                                  Hoek van Holland – Maassluis

We parkeren de Polo van An bij het station van Maassluis. We zijn over de Calandbrug naar Rozenburg gereden, met de pont overgevaren naar Maassluis en van daar de Sprinter genomen naar Hoek van Holland Haven. Vandaag beginnen we aan het Deltapad, naar Bergen op Zoom. We lopen door de oude binnenduinen van Hoek van Holland naar de Nieuwelandsedijk, de scheiding tussen De Hoek en de Glazen Stad. Het is moeilijk het pad te vinden. De bewegwijzering is gebrekkig en in het groengebied moeten we in verband met herstructurering omlopen, zodat we moeite hebben de route terug te vinden. Eenmaal op de Nieuwelandsedijk, loopt de route in oostelijke richting naar Maassluis. De route volgt duinpaden en oude dijkjes. Je komt langs vergeten hoekjes, zoals langs een fraaie, oude boerderij en een klein oud sluisje. We gaan op zoek naar de ingang van het Staelduinse Bos. Onvindbaar. Uiteindelijk bereiken we het bos door af te steken en tot twee keer toe onder het prikkeldraad door te kruipen. Het bos is prachtig, we slenteren op ons gemak langs de bunkers met de vleermuizen en brengen een bezoek aan het bezoekerscentrum. Bij de tuinderij Staelduinse Bos lopen we over de Bonnenlaan naar het Oranjekanaal, dat we oversteken. Op de Pettendijk lopen we over het fietspad met links van ons de kassen en rechts het weiland en de spoorlijn. Bij de Maassluisse  Plasjes buigen we links af en lopen over het spoor naar het pad langs de Nieuwe Waterweg. We lopen een flink eind door voordat we neerstrijken op een bankje en de wijn ontkurken. Al kluivend aan de kip en drinkend van onze wijn, kijken we naar de passerende schepen, de foeragerende zwanen en de vissers die jonge kabeljauw vangen. Uiteindelijk lopen we langs het water over de dijk naar Maassluis, naar de auto. Het was een heerlijke dag! Op het laatst scheen zelfs de zon en lag de temperatuur boven de 20˚C.

30 september 2006                                                                                                                                 Rozenburg – Oostvoorne

We parkeren één auto bij Hotel van Marion, het eindpunt van deze etappe, en rijden met de andere auto naar de pont van Rozenburg. We lopen over de waterkering evenwijdig aan de Waterweg, totdat we scherp linksaf buigen en langs de kinderboerderij, door het oude gedeelte van Rozenburg, de weg langs het Calandkanaal bereiken. In het kanaal vaart een Roll on Roll off schip, op weg naar de kade. De lichten van de brug springen van twee keer rood op één keer rood en één keer groen en vervolgens, als de brug geheel geopend is, springen beide lichten op groen. Als we over de brug lopen is de boot al aan het aanmeren. We naderen het fietspad naar de Harmsenbrug. Enigszins onder de indruk kijken we naar de drukke infrabundel, water, trein, as, langzaam verkeer. Overal waar je kijkt zie je asfalt, sporen en water. En borden, veel verkeersborden. Wat een drukte! Hoewel ik hier elke dag kom, valt het mij nu pas op, als ik op mijn gemak vanaf de Calandbrug naar de Harmsenbrug loop.

Na de Harmsenbrug lopen we over de brug over het Brielse Meer, waar we vervolgens met een slinger onder door lopen. We lopen langs het Brielse Meer over het fietspad.

Ter hoogte van De Meeuw gaan we de dijk op en lopen we via het Burgemeester Egter van Wissekerkeplein, door de Kaaipoort, Brielle via de wallen in. Vanaf de kerk wandelen we opnieuw naar de wallen, die ons voeren langs nog eens twee bastions. Aan het eind verlaten we Brielle en bereiken we na enkele slingers vandaag voor de tweede keer het Brielse Meer, dat omzoomd wordt door hoge bomen. Vanaf de dijk kijken we uit op de polder Klein Oosterland, die nog gespaard is gebleven voor grootschalige glastuinbouw, dat Voorne & Putten ontsiert. Na ruim een uur bereiken we de Stenen Baak, die we voor het eerst na al die jaren, beklimmen! Bovenop de toren hebben we een prachtig uitzicht.

Na de koffie en de lunch lopen we langs en door het Kruininger Gors en, nadat we de N218 hebben gekruist, naar de Boulevard langs het Oostvoornse Meer. We stoppen bij Hotel van Marion, waar we een biertje drinken alvorens we de auto gaan ophalen in Rozenburg.

8 oktober 2006                                                                                                                                    Oostvoorne – Rockanje

An heeft het boekje op kantoor laten liggen, evenals haar sleutels. Wat nu? Voornes Duin is bekend terrein, maar tot nu toe is het pad niet altijd goed aangegeven. Desondanks wagen we het erop! We starten bij Hotel van Marion en al snel zijn we de route kwijt. Uiteindelijk lopen we het duin in en slagen we er in de route op te pikken. De bewegwijzering laat ook nu weer te wensen over. De duinen zijn in het noorden in beheer bij het Zuid Hollands Landschap en in het zuiden bij Natuurmonumenten. Holland op zijn smalst. Het Zuid Hollands Landschap werkt met grazers om verruiging van het duin tegen te gaan. We lopen langs het Brede Water en zien de aalscholvers in de kale bomen. De bomen zijn dood door de zuren in de uitwerpselen van de vogels. Het is een grote kolonie. De meeste vogels zijn weg, op zoek naar vis. Ze trekken daarvoor zelfs naar het IJsselmeer. Na het Brede Water komen we langs de Schapenwei, een natte duinvallei die, handmatig door bomen en struiken te verwijderen, open gehouden wordt. We verlaten het duin bij Rockanje en lopen via de Duinzoom, langs het Badhotel, over de verharde, slingerende weg naar de westelijke rand van Rockanje om even voorbij de Houten Paardjes opnieuw het duin in te lopen.

We lopen in een rechte lijn door de zeereep naar het strand. Het is prachtig, de zon schijnt volop en het is dan ook druk op het strand. In het duin kom je amper mensen tegen, maar op het strand lijkt het wel spitsuur We verlaten het strand bij de Dam en gaan de weg via een tunneltje onder door. We hebben het einde van deze etappe bereikt en tevreden keren we huiswaarts.

13 oktober 2006                                                                                                                                      Rockanje – Melissant

Het is half oktober en de temperatuur ligt boven de 20˚C. Ongekend voor de tijd van het jaar, het is gewoon warm. We lopen in shirt met korte mouwen. Als we thuis vertrekken hangt er boven het land nog de nevel, die spoedig oplost door de zon. De dampen slaan van het land. De boeren zijn druk in de weer. Er wordt geëgd, geoogst, gezaaid en gemaaid. Voor het eerst lopen we over de Haringvlietdam. De sluizen staan open Het is eb. De deuren worden gestraald en geverfd, groot onderhoud. Na de dammen lopen we over de sluis die het Haringvliet verbindt met de Noordzee, onder de N57 door naar de haven van Stellendam, waar de vissersvloot ligt. Bij “Willem” eten we een visje. We vervolgen de route richting Havenhoofd en van daar langs het kanaal naar Goedereede. Daar slaan we links af en kiezen de route naar Bergen op Zoom. Rechtdoor ga je naar Sluis.