Murcia / Valenciana

DAG 73, 20 april 2022

We gingen gisteravond al vroeg naar bed, de wind deed de tent flink klapperen. Later op de avond nam de wind in kracht wat af, maar dat was schijn, want in de loop van de nacht nam de wind weer in kracht toe en draaide. Eerst kwam de wind van achteren, maar nu ook van opzij. Hans valt snel in slaap, wordt af en toe wakker, draait zich om en slaapt dan verder. An daarentegen ligt lang wakker en slaapt erg weinig. Om half 7 waait het echt heel hard en de voorspellingen beloven niet veel goeds. Van het ene op het andere moment en zonder overleg, besluiten we de boel op te breken. We pakken de tassen in, rollen de slaapzakken en slaapmatjes op, pakken de 2 boxen met keukenspullen en eten in en zetten alles bij de auto. An verdwijnt de binnentent in, die is in een zucht en een scheet los en opgevouwen, maar de buitentent is een heel ander verhaal, of beter gezegd een gevecht tegen de wind. Met moeite kunnen we de drie bogen verwijderen, maar het opvouwen lukt pas als we de tent mee naar het toiletgebouw nemen, en zelfs dan valt het nog niet mee om de lucht de baas te worden. Om 9 uur, 2,5 uur later, staan we onder de douche, betalen de camping en rijden om half 10 weg. In het dorpje Cabo da Gata ontbijten we op zijn Spaans met koffie en tostadas, daar waren we wel aan toe. We rijden naar de vuurtoren, over op het laatst een spectaculaire weg.

De zee gaat woest te keer en levert mooie plaatjes op. Maar dan? Opnieuw gaan we ‘on the road’, op zoek naar de zon. De app zegt dat morgen in Murcia de zon zal schijnen, in Cuenca zal het regenen. Na lang wikken en wegen wordt het Murcia en boeken we een kamer voor 2 nachten in het Ibis budgethotel, aan de rand van de stad, met een garage voor de auto. Vermoeid vallen we op het bed neer en houden siësta. Morgen gaan we naar de oude stad en we besluiten vanavond een restaurant te zoeken in de buurt van ons hotel. Op Google vinden we een op het oog leuk restaurant met goede recensies, op ongeveer 30 minuten loopafstand. Als we er aankomen bestaat het restaurant niet meer. In dit deel van de stad is het rommelig, nieuw en oud wisselt elkaar af en restaurantjes zijn er niet, in ieder geval, wij vinden ze niet. Sommige flats zijn oud en echte gribusbouw. Wij gaan op weg naar McDonalds, tegenover ons hotel, maar uiteindelijk vinden we nog een bar, waar we tapas wegspoelen met vino tinto en tinto de verano.

DAG 74, 21 april 2022

Als we vanmorgen de gordijnen open doen schijnt de zon, precies zoals voorspeld. In korte broek, nieuwe Desigual rokje, trui losjes over de schouder en jasje om de middel geknoopt gaan we met bus R14 naar de binnenstad van Murcia. We stappen uit dicht bij de Rio Segura. We lopen langs de rivier en zien weer een werk van Calatrava, een mooie brug, alleen jammer dat hij zo wegroest.

We drinken koffie, en al slenterend door de stad zien we het oude stierenvechtersstadion, Plaza de Toros en pikken het Museo de Bellas Artes de Murcia (MUBAM) mee.

We lopen een kerk in waar de mis nog bezig is, zien fraaie muurschilderingen en een gezellig plein waar we besluiten straks terug te komen voor de lunch. Maar eerst bezoeken we de kathedraal. Dit is niet de eerste op deze roadtrip en ineens bedenken we dat er daar wel 13 van in een dozijn gaan. We zijn wellicht wat kathedraal-moe, en zijn toe aan een drankje. Een heerlijk biertje en een tinto de verano, lekker op een zonovergoten terras voor de kathedraal. Ondertussen sluit de bisschop het paleis, het is 2 uur. Ook het Tourist information gaat dicht. Van 2 tot 5 uur, toeristen of geen toeristen, gaat Spanje op slot.

Wij wandelen terug naar het plein met de restaurantjes en lunchen bij Pura Cepa. Een goede keuze blijkt. Met hulp van de ober kiezen we een aantal voortreffelijke tapas uit, de één nog lekkerder dan de ander. An sluit af met een Leche de arroz. Na de café solo lopen we naar het Plaza de Santa Catalina en bezoeken het Museo Ramón Gaya. Een fraai, klein museum voor één kunstenaar, maar wat voor één. Fabelachtig mooi vinden wij zijn werk.

Ondertussen vult de stad zich met grote groepen, in bonte kleuren geklede, trommelaars. Langs de straten staan tribunes en stoelen. De trommelaars zullen straks waarschijnlijk door de straten trekken, evenals de praalwagens die we zagen. Wij gaan met bus R14 terug naar ons hotel, het is genoeg voor vandaag. We moeten trouwens nog een een ‘plek onder de zon’ voor morgen zoeken.

DAG 75, 22 april 2022

Waar schijnt de zon? In ieder geval niet in Cuenca, ons oorspronkelijk doel. In Cuenca regent het en is het met 10 graden C koud. Madrid dan? Maar daar schijnt het te sneeuwen en zijn wegen afgesloten. We verlaten Murcia via het Condomina, een shoppingmall met een Desigual shop. Geen tasje deze keer, helaas. We rijden door naar de kustplaats Torrevieja, met als doel de Laguna de la Mata. Het natuurgebied is ingesloten door bebouwing en infrastructuur. Druk bezocht, dat wel, door overwinteraars die bij gebrek aan zon de natuur opzoeken voor een wandeling. Het geheel stelt teleur, we maken foto’s van bloemetjes, maar de zoutmeren blijven op grote afstand. Met de kijker weet Hans nog een flamingo en een aalscholver te spotten. In de auto eten we een boterham en een cracker pindakaas en bestuderen de weersapp. Boven Valencia zal dit weekend de zon schijnen.

We geven onze TomTom de opdracht ons naar Castello de la Plana te koersen. Ondertussen zoeken we op Booking.com naar een overnachtingsadres, dat valt nog niet mee en de prijzen zijn duidelijk anders dan in het zuiden. Uiteindelijk kiezen we voor een appartement met de naam ‘Els Romers’ in Peniscola. Klinkt Nederlands, maar de dame die ons ontvangt, rondleidt en de sleutel geeft, spreekt zelfs geen woord Engels. Het appartement is keurig, met buiten- en binnenzwembad, omgeven door een mooie tuin en het strand op nog geen 100 meter. Het complex ligt naast de SPAR en we besluiten vanavond zelf te koken, An’s befaamde Spaghetti à la Annie, die onovertroffen goed smaakt. De weersvoorspelling voor morgen valt tegen, 50% kans op regen, pas zondag schijnt de zon. Maar wie dan leeft, die dan zorgt….. Wij vermaken ons vast wel.

DAG 76, 23 april 2022

El-Romero is Spaans voor rozemarijn. Toen de appartementen van Els Romers werden gebouwd, stond het land vol rozemarijn, zo vertelt de eigenaar, de zoon van de dame die ons gisteren ontving. Vandaar dat er voor de naam Els Romers werd gekozen. Niks geen Nederlandse eigenaar dus. Hij spreekt gebrekkig Engels, en neemt ons mee naar buiten naar de rozemarijnstruiken, waar hij ons een takje van geeft. Lachend zegt hij dat hij geen Nederlands spreekt. De dorpjes Peñiscola en Benicarló lopen in elkaar over en zijn eerlijk gezegd troosteloos. Structuur ontbreekt nagenoeg. We lopen over het kiezelstrand naar het centrum. De zee is onrustig, het water wordt hoog opgestuwd. We kopen een fles wijn en An scoort en passant nog een broek. Op een terrasje in de zon lunchen we.

Het broodje Iberico ham valt tegen, omdat onder de ham een dikke laag tomatenprut gesmeerd is. We worden tot tweemaal toe overvallen door een korte, maar hevige regenbui. Op de terugweg doen we bij onze buurman gelijk de boodschappen voor 2 dagen, want op zondag zijn alle winkels hier gesloten, ook de grotere supermarkten. Eenmaal ‘thuis’ doen we nog een verwoede poging om in de zon te zitten, maar opnieuw betrekt de lucht en regent het opnieuw heftig. Hans springt nog in het verwarmde zwembad dat toch minder warm is dan hij dacht, en is er dus snel weer uit. Om 8 uur gaan we koken en wassen na het eten samen af. De verdeling staat vast, An wast, Hans droogt. Volgens de weerapp schijnt morgen de zon, maar dat zou hij vandaag ook doen! We wachten het af, maar morgen is het wel de laatste kans voor Hans om een duik te nemen in de Middellandse Zee, want maandag gaan we weer ‘on the road’. Voor An geen duik, die is een watje en gaat pas te water als de watertemperatuur boven de 30 graden is.

DAG 77, 24 april 2022

We kwamen naar Peñiscola voor de zon en vandaag kregen we de zon. We ontbijten in de zon, yoghurt met aardbeien en muesli, we drinken koffie in de zon, lunchen met verse broodjes in de zon en wandelen over het strand en de boulevard van Peñiscola, in de zon.

Het is nu bijna half 9, de zon schijnt nog steeds, maar niet meer op ons terras, dus eten we binnen. We komen heerlijk tot rust, werken onze dagboeken bij, lezen onze boeken uit (Hans zelfs zijn 9e boek) en doen ook nog een tukkie. Feijenoord scoort in de laatste minuut en wint thuis tegen Utrecht.

Morgen vervolgen we onze roadtrip meer naar het noorden en trekken over de Pyreneeën. Een goed verstaander begrijpt het al, het einde van onze roadtrip nadert, alhoewel!?