Eindhoven – Son en Breugel

19 mei 2013

De lucht is bezwangerd van met de wind meegevoerde zaden. De zon schijnt. Het wordt warm vandaag. De broeken worden afgeritst, de truien verdwijnen in de rugzakken. De modderige, bruine Dommel meandert, snelstromend, door het landschap. De rivier wordt omzoomd door populieren, wilgen, essen, eiken en beemden (natte graslanden). De bladeren van de naar de hemel reikende populieren ruisen in de wind. De wilgen buigen ritmisch heen en weer. In de natte graslanden wuiven de kopjes van de grassen en de voorjaarsbloemen naar de wandelaar. Het land is vochtig. Het pad is modderig. Het voorjaar is koud en nat tot dusverre. Het rivierdal is fraai en wordt vandaag druk bezocht door omwonenden. De stad is binnen handbereik. Bewoners laten hun honden spelen in de graslanden en zwemmen in de Dommel.

We verlaten Eindhoven langs de bowlingbal met de kegels, via het uitgestrekte terrein van de Technische Universiteit Eindhoven en het Universitair sportpark, met tartanbaan. Het pad slingert langs de rand van Eindhoven en volgt, vanaf de noordoost hoek van Eindhoven, de Dommel. Het groen langs het riviertje is fris en maakt op deze zonnige dag een vrolijke indruk.  De Canadese ganzen met hun jongen versterken dat beeld. In de bosschages, beemden en de borders langs het pad, zien we in grote getale smeerwortel, paardenbloemen, fluitenkruid, kruipende- en scherpe boterbloemen, koolzaad, weegbree,  smalle weegbree, brandnetels, ereprijs, witte- en rode klaver, pinksterbloemen, verwilderde witte- en blauwe klokjes, madeliefjes, paarse dovenetel, zuring, lieve vrouwebedstroo, daslook, lelietjes van dalen, bloeiende rododendrons, seringen, gele- en blauwe regen. Net voorbij de toren van Kerkhoef buigen we linksaf en laten de Dommel achter ons. Pas aan het eind van de etappe vinden we het riviertje terug.

We drinken muntthee en koffie, met overheerlijk appelgebak in de tuin Petit Paradis (www.tuinpetitparadis.nl). Absoluut een aanrader voor de fietser en de wandelaar. Open op vrijdag en zondag, van april tot en met oktober, mits het niet regent!                                In de tuin staan prachtige bloeiende planten, struiken en bomen. Het kleine paradijs bestaat uit veel kleine biotopen, waarin het aangenaam toeven is.

Na de verkwikkende pauze stuiten we op het Wilhelminakanaal, dat we volgen tot de ophaalbrug, die we oversteken. We vervolgen onze route over het fietspad naar Breugel. Halverwege steken we de Breugelsche beek over. Bij het herdenkingsteken voor de oude Pieter Breugel, 1515-1569, schilder bij uitnemendheid van Brabants land en volk, slaan we rechts af om langs de St. Genovevakerk (Genoveva is de patroonheilige van Parijs) onze route te vervolgen. We bereiken de Sonse Bergen en ons eindpunt voor vandaag, Thermae Son. Op het terras van de Brasserie met de gelijkluidende naam, drinken we bieren en knabbelen we op de nootjes.

We hebben volgens de Pedometer 20.335 stappen gemaakt, hetgeen neerkomt op 13.05 kilometer, en 1192 calorieën verbruikt.

Son en Breugel – Sint Oedenrode