Geldrop – Eindhoven

20 april 2013

Na 20126 stappen van 76 centimeter, 12,92 kilometer, staan we op de parkeerplaats naast het station in Eindhoven. Achter ons, aan de andere kant van het spoor, ligt het uitgestrekte Universiteitsterrein. De zon schijnt, maar het is fris, desondanks zijn we vervuld van het voorjaar. De terrassen zijn druk bevolkt. In de vijver drijven futuristische, door zonnecellen aangedreven dobbers. De Brabander klinkt op het weekend.

Aan het begin van de middag vertrekken we voor een korte etappe, die de Dommel volgt van Geldrop tot in Eindhoven. Via de tuin van het Kasteel Geldrop, in de vorige eeuw de domicilie van barones  Tuyll van Serooskerken  en baron Quarles van Ufford.                       Het stroomgebied van de Dommel is fraai. Het riviertje is gelukkig niet gekanaliseerd, maar de meeste oevers zijn niet meer natuurlijk. Het Waterschap, de beheerder, erkent dat en voert landschapverfraaiende natuurbouwprojecten uit. Hierdoor worden           natuurwaarden toegevoegd.                                                                                                                 Onderweg komen we langs de Collse- en de Opwettense molen, geschilderd door Vincent van Gogh en kruisen we het Eindhovens kanaal, waarvan ik mij op zaterdag afvraag of het nog in gebruik is bij de binnenvaart.
Bloemen ontluiken, na de ijzig koude start van het voorjaar. We zien in grote getale Hondsdraf, Groot Hoefblad en Speenkruid. In de tuinen bloeien de Magnolia’s.                      De route markering is geel rood. Plots hebben onze dames door dat hun rode- en gele jas tezamen overeenkomt met de kleuren van de markering. We schieten een foto van de dames, de gele jas staand en de rode jas gehurkt, naast een dikke eik met daarop geverfd de geel/rode routemarkering.

Eindhoven – Son en Breugel