STOCKHOLM (2021)

Stockholm

De stad ligt op veertien met bruggen verbonden eilanden, op de plaats waar het Mälarmeer met de Oostzee in verbinding staat. Aan deze ligging heeft de stad de bijnaam “Venetië van het noorden” te danken. Net buiten de stad begint de scherenkust, een kustgebied met rotseilanden. Veel inwoners van Stockholm hebben een boot, of zelfs een buitenhuis op een eilandje. Langs en in het water zijn in de zomer zonnebaders, zwemmers en vissers te zien.

Hamburg

Hamburg is de op een na grootste stad van het land en tevens de belangrijkste havenstad. De rivier de Elbe verbindt Hamburg met de Noordzee. De stad maakt geen deel uit van een deelstaat, maar vormt er zelf een. Binnen de officiële grenzen, die ongeveer 755 km² omsluiten, wonen 1.904.444 inwoners.[1] In aangrenzende stedelijke gebieden wonen er nog eens 750.000. In de metropoolregio Hamburg wonen op ruim 26.000 km² vijf miljoen mensen.

Hamburg kent diverse vormen van industrie, en heeft een metro en vliegvelden . De Alter Elbtunnel (1911) was de eerste rivier ondertunneling op het Europese continent. Er zijn diverse wetenschappelijke instellingen, onder andere een universiteit, twee Max-Planck-Instituten en DESY. De meeste historische gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens het bombardement op Hamburg.

Schiedam – Stockholm

Stockholm

Malmö – Hamburg