Schiedam – Stockholm

Schiedam – Roskilde (DK)

11-11-2021

Een week of wat terug besloten we een uitstapje te maken naar Stockholm, niet met het vliegtuig maar met de auto, bijna 1500 km, met een stop in Roskilde. Waarom Roskilde? Het moet de naam zijn, de herinnering aan het popfestival daar, jaren geleden toen er bij het optreden van Pearl Jam doden vielen. In hun enthousiasme rukte het publiek naar voren op, waarbij enkele toeschouwers onder de voet gelopen werden, die in ademnood raakten en stikten. Uitgerekend deze week gebeurt dat opnieuw bij een concert van Travis Scott in de USA.

Natuurlijk vertrekken we weer later dan gepland. Het vertrek is best beladen. Nederland is opnieuw in de ban van COVID. Het aantal positieve tests loopt snel op. De capaciteit op de IC’s en het personeel raakt uitgeput. Een lockdown lijkt onafwendbaar. Morgen horen we meer daar over. De reis verloopt voorspoedig.

We sturen om beurten en maken om de 2 uur een pitstop voor een hapje en een plasje. Tanken doen we in Duitsland, weg van de snelweg, want dat scheelt per liter dubbeltjes.  Nu betalen we ca. € 1,67 per liter. In Hamburg leidt de TomTom ons door het havengebied om stilstaand verkeer te mijden. Het is een rommelig gebied, verwaarloosd, maar de brug over de Elbe is spectaculair. De brug van het Deense vasteland van Fyn naar Sjaelland ook, maar helaas is dan de zon al onder en zien we niets. Jammer, vooral omdat we er wel € 25,– voor betalen om er overheen te mogen rijden. De brug voert over de Grote Belt en rond 7 uur komen we aan in Roskilde.

We overnachten in een soort hostel, waar we een grote kamer krijgen toegewezen met 5 bedden, een tafel met 4 stoelen, een flatscreen tv en een badkamer. De muren zijn versierd met leuke tekeningen. De receptioniste wijst ons erop dat we vanaf zaterdag verplicht zijn om onze QR code te laten zien als we een restaurant ingaan; het dragen van mondkapjes hoeft hier niet. In het naastgelegen trendy restaurant eten we een hapje, lekker, maar heel duur.

Roskilde – Helsingborg (SE)

12-11-2021

Na een goed ontbijt lopen we door het niet onaardige stadje naar de Roskilde Domkirke, een prachtig gebouw, terecht geplaatst op de Unesco Werelderfgoedlijst en waar sinds de 15e eeuw  leden van het koningshuis begraven worden.

Dat kan niet gezegd worden van het Kronborg Slot in Helsingør. Ook dit is Werelderfgoed. Het Slot ligt strategisch op een landtong en kijkt uit op de Sont, die hier op zijn smalst is. Het onderhoud is matig, de muren rondom zijn dringend aan onderhoud toe. Het is bijzonder hoe de sober koningen en hun gevolg leefden eeuwen terug. Het slot is sober met relatief kleine, kille, karig ingerichte vertrekken met houten vloeren. De gestucte plafonds zijn voorzien van fresco’s in Renaissance stijl, die detoneren met de rest van het vertrek. De slaapkamers werden met opzet klein gehouden, maar de schouw extra groot, om het ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg toch behaaglijk te hebben.

Het bezoek van Slot Kronborg stelt ons teleur. De uitleg laat te wensen over. Jammer dat daaraan niet wat meer zorg is besteed. De kazematten onder het kasteel, een kruip door sluip door wandeling verlicht door olielampjes, kan dat niet goed maken. Het hoogtepunt vandaag is de overtocht met de pont naar Zweden. Stipt om half 4 rijden we de boot op en parkeren op het bovendek. Nadat we uitgestapt zijn, lopen we naar het tussendek met de winkels, restaurants en bar.

De overtocht duurt niet langer dan 20 minuten, maar deze tijd wordt door de Denen en Zweden ten volle benut. Als uitgehongerde hyena’s storten ze zich op de verkoop van alcoholische dranken, een fantastisch schouwspel. Bier en sterke drank wordt volop TaxFree aangeschaft. Net na het vertrek van de boot gaat de winkel open om net voor aankomst weer dicht te gaan. De consumptie begint direct. De jongeren lurken uit flessen wodka op het dek. Het is goedkoper dan op het vaste land, maar de prijzen liegen er nog steeds niet om en liggen boven die van Gall & Gall. Als we van de boot gaan worden niet onze QR codes, die we al paraat hebben, gecontroleerd, maar onze paspoorten. We hebben een kamer geboekt in het Comfort Hotel in Helsinbørg. De auto staat veilig in de parkeergarage. Het centrum verrast ons, veel winkels, leuk versierd en hier en daar mooie gebouwen. We belanden  in het alternatief SKIP café. De eigenaar, geknipt en getrimd volgens de laatste mode en rijkelijk versierd met tattoos, begroet elke bezoeker persoonlijk. Het zijn veel vaste klanten. Wij blijven hangen en eten hier een voortreffelijke pizza. Terug in het hotel drinken we nog een kop koffie en duiken dan de koffer in.

Helsingborg – Stockholm (SE)

13-11-2021

Vandaag maken we kennis met Zweden. Een groot land met natuur, uitgestrekte bossen en veel ruimte. Mooi, maar saai als je er doorheen rijdt. We rijden honderden kilometers lang door loof- en naaldbossen in een glooiend landschap. De afstanden tussen de steden en dorpen is groot. De weg is breed, 4-baans, maar veel verkeer is er niet. Van Helsingborg rijden we naar Vadstena, een romantisch plaatsje aan het Vättern meer, met een nonnenklooster en een burcht. Je kan er leuk wandelen.

Wij bekijken alleen de kloosterkerk, want het nonnenklooster is op slot. Koffie drinken we in een met veel tierelantijnen versierde  ‘konditorei’, gerund door 2 vrolijke dames met rood-wit gestippelde schortjes en bandana’s. In het donker rijden we naar Stockholm. Het is lastig sturen, de weg is niet verlicht en reflectoren zijn nauwelijks aanwezig.

In Stockholm hebben we voor 4 nachten een kamer geboekt in het Raddison Park Inn, aan de rand van de stad, in een moderne wijk die doet denken aan de Laan op Zuid in Rotterdam. Onze kamer ligt op de 6e verdieping en heeft prachtig uitzicht over de stad. Na een korte wandeling langs diverse, weinig inspirerende eetgelegenheden en winkels, besluiten we toch maar in ons hotel te eten. Simpel, maar lekker met goede witte wijn. De prijs van een glas wijn is € 9,—, maar de glazen worden bijna tot de rand gevuld. Na een prima bakkie koffie toe duiken we in bed en kijken voetbal, Nederland staat nog met 1-0 voor op Montenegro, maar uiteindelijk wordt het een teleurstellende 2-2.

Stockholm