PERU-ECUADOR-GALÁPAGOS (2018-2019)

Een backpack rondreis door Peru en Ecuador, inclusief een bezoek aan de Galapagos eilanden.

De reis begint in Lima, Peru en voert eerst naar het zuiden en daarna naar het noorden. De reis eindigt in Guayaquil, Ecuador. De reis wordt afgelegd met voornamelijk de bus en het vliegtuig. De trein is te duur. We reizen van half december 2018 tot 1 maart 2019, Bij ons is het dan winter bij hun zomer, maar feitelijk het natte seizoen. In een groot deel van Peru valt overigens niet of nauwelijks regen. Vanaf de westkust tot aan de voet van de Andes is het woestijn. In Lima regent het nooit. Veel plaatsen in de uitgestrekte Andes liggen op grote hoogte, boven de 2000, zelfs 3000 meter. Dat vraagt veel van de westerse mens. Er is minder zuurstof beschikbaar. Het kostte ons veel tijd om te wennen. Het viel ons zwaar tegen. Je leeftijd speelt een rol. Het is op deze hoogte ook kouder en natter is deze tijd van het jaar. Peru kent geen 4 seizoenen, zoals wij, maar alleen een nat en droog seizoen. Wij reisden in het natte seizoen. Ten oosten van de Andes begint op grote hoogte het spectaculaire nevelwoud. Kom je lager, bij de bron van de Amazone, dan wordt het tropisch. Transport vindt daar of door de lucht of over de rivier plaats. Het regenwoud is absolute aanrader. Fascinerend dat in hermetisch afgesloten delen van het woud nog stammen wonen die leven zoals onze voorouders duizenden jaren geleden ook deden.

Het reizen met de bus kan tegen een redelijke prijs heel comfortabel. Excursies kan je overal boeken. Oriënteer je op de prijs en laat je voorlichten, door medereizigers over de kwaliteit. Onze bezoeken aan Manu, Machu Picchu en de Galapagos waren absolute hoogtepunten. Galapagos is duur, maar de logementen en het eten is iets duurder dan op het vasteland maar niet veel. Je kan met snelle boten van eiland tot eiland hoppen. Heb je de tijd bekijk dan zoveel mogelijk eilanden en huur een fiets of loop de trails, die er volop zijn. Je ziet dan alle dieren die staan beschreven in de gidsjes. Er zijn ook prachtige snorkelplekken, die te voet bereikbaar zijn en waar je tussen de roggen en de zeeschildpadden zwemt. Ga je dan toch op excursie boek dan een duik- of snorkelexcursie. De gidsen in het oerwoud zijn fantastisch, maar de gidsen op de eilanden vielen ons tegen. Blijkbaar zijn de beste gidsen door reisorganisaties gecharterd. We hoorden daarover uitzonderlijk goede verhalen. Het nadeel van een georganiseerde reis vinden wij de druk. Je wordt van hort naar her gesleept. Je krijgt nauwelijks de tijd alle indrukken te verwerken. In 6 (of langer) dagen wordt een heel programma afgewerkt. Wij hadden de tijd en namen die ook. De rust is overweldigend. 

Veel indruk op ons maakte de Nazca lijnen. Vanuit de lucht in klein propellervliegtuig met piloot en copiloot annex gids heb je fabelachtig uitzicht op het eeuwenoude lijnenspel. Het is een sensatie als het vliegtuigje op één oor hangt. De omliggende bergen zijn ook spectaculair.

Lima – Miraflores

Paracas

Nasca

Arequipa -Colca Canyon – Yanque

Puno – Lago Titicaca