Santiago de Compostela

18 september zijn we aangekomen in Santiago de Compostela, na 2849 kilometer, 156 dagetappes en 132 overnachtingen. Van het laatste traject, Logroño-Compostela-Fisterra-Muxia hebben we een filmisch verslag gemaakt dat je hier kan bekijken.

In augustus 2016 waren we in de St. Jacobuskapel, met de Heilige Jacobus op een sokkel en een in hout uitgesneden plaquette boven het altaar, van de Kathedrale Kerk St Cristofel van het Bisdom Roermond. We beschreven hier een steen beschreven met onze naam en een weinig originele, maar in deze tijd nog immer actuele, boodschap, die we voegden bij de stapel, met in het midden een kruik, in de entree van de kerk, naast een vitrine met daarin de karakteristieke schelp.

IMG_2656IMG_2659IMG_2654IMG_2661IMG_2663

Over de pelgrimage naar Santiago de Compostela zijn boeken en blogs vol geschreven. In tijdschriften, zoals de Libelle (nummer 2 2019)

Download (PDF, 9.03MB)

en het AD (03-08-2019). De camino is een bron van inspiratie. Maar er is niet één camino naar Santiago, hier geldt de uitspraak er leiden vele wegen naar Rome, neen Santiago, zie de kaart hiernaast die niet eens alle routes bevat. Onze camino begon op Amsterdam Centraal. Het pad loopt door Nederland, België, Frankrijk en eindigt tenslotte in Spanje. In Santiago wacht de beloning.  Maar het pad daarheen biedt zoveel moois dat elke (wandel)dag al een beloning is. Elke streek en stad heeft zijn bekoring. We trekken langs en over rivieren en kanalen, soppen door drijfnatte bossen, wandelen over heidevelden, lopen door wijngaarden zover het oog reikt, beklimmen steile wanden, langs snel stromende rivieren onder ons, bikkelen door de uitgestrekte akkers met graan en zonnebloemen en  door verstilde dorpjes en steden, die de geschiedenis van de streek vertellen door hun cultuurbezit.

Compostella heeft ook componisten geïnspireerd. Hieronder tref je het muziekpelgrimslied aan. Hier kan je ook ‘Le Chemin a Compostelle’, muziek Paul Baraka beluisteren.

Overal komen de pelgrims vandaan. Op tientallen plekken kan je beginnen aan de pelgrimage. Het is eerder regel dan uitzondering dat de pelgrimage start in Zuid Frankrijk. Wij kozen voor een lange aanloop. Onderweg komen we overal de karakteristieke schelp tegen. Hij staat op de routewijzers, palen met de resterende afstand tot Santiago, in messing gegoten en geklonken in de straat, in kerken, op huizen, herbergen, in slaapkamers, Wc’s  in kapelletjes onderweg, je kunt het zo gek niet bedenken.

Het Institut Geographique National heeft een kaart uitgebracht met daarop Les Chemins vers Sait-Jaques de Compostela (ISBN 978-2-7585-0402-3, 1:1.000.000, nummer 922; www.ign.fr).

De Compostela bedevaart is een ervaring die ieder jaar meer en meer pelgrims trekt . Dedocumentaire Copestella tocht wordt ondernomen om zichzelf met zijn omgeving te confronteren en de grenzen te verleggen. De pelgrimage is fysiek zwaar, maar is vooral een aanslag op de geestelijke vermogens. Freddy Mouchard, filmer, volgde 3 jaar lang een aantal pelgrims over de Saint-Jacques de Compostelle. De beleving van de tocht is voor iedereen verschillend en biedt nieuwe inzichten. Ongeacht leeftijd, sociale achtergrond, religieuze overtuiging, iedereen gaat over zijn eigen grenzen heen en wordt geconfronteerd met zichzelf. Iedere etappe wordt een nieuw, een ander ritme opgelegd en worden nieuwe inzichten geboren. Door het repetitieve contact met de natuur, de elementen en andere pelgrims wordt ieder individu op de eigen krachten en tekortkomingen gewezen.De alchemistische verandering voltrekt zich geleidelijk en wanneer de reis van de pelgrim uiteindelijk eindigt op de Kaap Finisterre en de oude kleren bij de ondergaande zon verbrandt verdwijnt de oude mens. En herrijst een nieuw mens. Een trailer van de documentaire is te zien op YouTube.

Er is ook een heus pelgrimslied (Ultreia):

Frans

Nederlands

Tous les matins nous prenons le chemin,
Tous les matins nous allons plus loin.
Jour après jour, St Jacques nous appelle,
C’est la voix de Compostelle.Ultreïa ! Ultreïa ! Et suseia Deus adjuva nos !Chemin de terre et chemin de Foi,
Voie millénaire de l’Europe,
La voie lactée de Charlemagne,
C’est le chemin de tous mes jacquets.Ultreïa ! Ultreïa ! Et suseiaDeus adjuva nos !Et tout là-bas au bout du continent, Messire Jacques nous attend,
Depuis toujours son sourire fixe,
Le soleil qui meurt au FinistèreUltreïa ! Ultreïa ! E suseia Deus adjuva nos !
Elke ochtend nemen we de weg
élke ochtend gaan we verder, 
dag na dag, de weg roept ons, 
het is de weg naar Compostela.Ultreia, Ultreia, Et Suseia, Deus, adjuva nos! Weg van de aarde en weg van geloof,
duizendjarige weg van Europa,
de Melkweg van Karel de Grote,
het is de weg van alle Jakobspelgrims. Ultreia, Ultreia, Et Suseia, Deus, adjuva nos!En allen ginds aan het einde van het vasteland, heer Jakobus wacht op ons,
sinds altijd zijn glimlach gericht op
de zon die ondergaat bij Finisterre.Ultreia, Ultreia, Suseia,
Deus, adjuva nos!
(woorden en muziek: Jean-Claude Benazet)

 

Hier een uitvoering zoals te vinden op YouTube.

 

In de winter van 2011/2012 was in het Museum Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling Pelgrims, Onderweg naar Santiago de Compostela (www.wbooks.com; ISBN 9789040078200), te zien. De tentoonstelling was ter gelegenheid van het 25-jarig naamloosjubileum van het Nederlands genootschap van Sint Jacob in 2011 (www.santiago.nl). Voor de liefhebbers van smartphones en tablets onder ons, van deze tentoonstelling is en schitterende App beschikbaar . De inhoud van de App is ook te bekijken via internet. Op het web zijn ook de Verhalen van pelgrims te lezen (www.pelgrimsverhalen.nl).

Een leuk boekje is ook C@mino-de vertraagde tijd in Spanje, van Maarten Valkenburg (ISBN 90-808968-1-0), Woonontwerp Rotterdam. Het is een uitwerking van een internet dagboek.

 1. Amsterdam -Aalst
 2. Aalst – Udenhout
 3. Udenhout – ‘s Hertogenbosch
 4. ‘s Hertogenbosch – Weert
 5. Weert – Born
 6. Born – Visé (B)
 7. Visé – Esneux
 8. Esneux – Andenne
 9. Andenne – Bois-de-Villers
 10. Bois-de-Villers – Dinant
 11. Dinant – Vierves-sur-Virion
 12. Vierves-sur-Virion – Signy l’Abbaye
 13. Signy l’Abbaye – Châlons-en-Champagne
 14. Châlons-en-Champagne – Chavanges
 15. Chavanges – La Charité-sur-Loire
 16. La Charité-sur-Loire – Orval
 17. Orval – Sainte-Foy-la-Grande
 18. Sainte-Foy-la-Grande – Ronceveaux
 19. Roncesvalles – Logroño
 20. Logroño – Frómista
 21. Frómista – León
 22. León – Ponferrada
 23. Ponferrada – Portomarin
 24. Portomarin – Santiago de Compostela
 25. Santiago de Compostela – Fistera
 26. Fistera – Muxia – Santiago de Compostela