Kunst en cultuur

Onderweg hebben we toevallige culturele ontmoetingen . We zijn beide verzot op schilderkunst en beeldende kunst in de open lucht. Het is leuk deze passie met jullie te delen. We verzamelen ook artikelen over kunst in relatie tot wandelen en reizen. In 2013 was er in het Kröller-Müller museum een expositie met als titel ‘A one Day Walk’ van werk van 2 generaties Britse kunstenaars. Onder hen Richard Long en Hamish Fulton, die kunst maakten van hun lange wandelingen. In het cultureel supplement van de NRC d.d. 19-10-2013, vind je daarover een artikel. Het werk van Richard lijkt kinderlijk eenvoudig, maar is zeer doordacht en baanbrekend.

Tot en met 16 juni 2019 zijn 7 stenen werken van hem te zien in museum De Pont in Tilburg. Het werk van Richard Long (Bristol, 1945) roept een groot gevoel van vrijheid op. Het idee dat met wandelen kunst kan worden gemaakt, opent letterlijk nieuwe werelden. Sinds eind jaren zestig onderzoekt Long concepten als tijd, afstand en geografie door in te grijpen in het landschap. Zijn kunstwerken bewegen zich tussen verschillende uitersten, zichtbaar en onzichtbaar. Van een monumentale cirkel in een onherbergzaam gebied tot een steen die hij oppakt en ergens anders weer achterlaat. 
De kunstenaar put inspiratie uit wat de natuur hem biedt, van ritmes als eb en vloed tot de stenen die op zijn pad komen. Hoewel een werk zich over een omvangrijk gebied kan uitspreiden, gaat Long uit van de menselijk maat. Dit onderscheidt hem van Amerikaanse Land Art-kunstenaars die in de jaren zestig en zeventig met bulldozers imposante kunstwerken in de buitenlucht maakten. Bij Long wordt de natuur niet veroverd, maar intuïtief behandeld als een soort vriend.
Zijn kunst is vluchtig. Een werk kan uit niets meer bestaan dan een constructie van takjes of een paadje van voetstappen in het gras. Dan is het slechts wachten totdat de tand des tijds deze aanpassingen opeist. Het enige wat blijft zijn kaarten, foto’s en woordbeelden, door hem per definitie ‘tweedehands’ genoemd.
Long beschouwt zichzelf niet als een ‘conceptuele’ kunstenaar; hij gebruikt immers echte stenen en hij maakt ook daadwerkelijk wandelingen. Zijn ideeën zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de uitvoering ervan. Wat tentoongesteld wordt, komt voort uit het contact van een levend wezen met zijn omgeving (bron: website museum De Pont).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op 75 jarige leeftijd is onlangs overleden de Land Art kunstenaar Nancy Holt. Haar bekendste werken zijn de Sun Tunnels, nabij het spookstadje Lucin, in de woestijn van Utah. Het bestaat uit 4 betonnen pijpen die in de vorm van een kruis op de bodem van het opgedroogde zoutmeer liggen. Op de kortste en langste dag van het jaar omlijsten de cirkels van beton precies de zon tijdens zonsopkomst en -ondergang. Op andere dagen vormen de geboorde gaten in het beton enkele sterrenbeelden. Ze deed haar inspiratie op tijdens een roadtrip in 1968 door het zuidwesten van Amerika. Ze had met 2 collega kunstenaars, haar man, Robert Smithson en collega kunstenaar Michael Heizer geulen gegraven in de opgedroogde zoutmeren van Utah en hadden een film gemaakt van het buitenaardse landschap van Mono Lake. De beelden zijn pas in 2004 gemonteerd tot de film Mono Lake, die zich nu bevindt in de collectie van MoMA, New York. Ze was de grondlegger van wat later de kunststroming Land Art zou heten. Kunst was niet voorbehouden aan musea en galeries.  Haar man kwam in 1973 om bij een vliegtuigongeluk. Hij had in Nederland in 1971 in een Drentse afgraving een kunstwerk, Broken Hill/Spiral Hill gerealiseerd, dat Nancy 40 jaar later verfilmde.

 

In Panama reis je onvermijdelijk als je wilt verplaatsen over de Pan-American highway, dat het land van zuid naar noord doorkruist. Het is slechts een fractie van de weg die loopt van Alaska naar Patagonië. Kadir van Lohuizen, fotograaf reisde van het zuidelijkste puntje in Chili naar het noordelijkste puntje in Alaska op zoek naar verhalen over migratie. Hij heeft het verslag van zijn reis vastgelegd in een App. of als hardcover boek, die  tegen betaling, aangeschaft kan worden (http://www.viapanam.org/viapanam/opening).