Laaggraven – Schalkwijk

 13 maart 2014

Het is puzzelen, maar je kunt vanuit Schalkwijk, het eindpunt van deze etappe, met de bus via station Houten, waar je wisselt van bus, naar de Houtenseweg in Nieuwegein. Maar de bus rijdt maar één keer per uur en de bus is net weg. We laten de auto dan ook achter op de parkeerplaats van Karwei, het beginpunt van de etappe en lopen het fietspad langs het watersportcentrum, met waterskibaan en volkstuinen op. De laatste keer dat we het Waterliniepad liepen was 17 augustus vorig jaar. Het is fijn de draad weer op te pakken. Het weer is ultiem, volop zon en voor de tijd van het jaar een hoge temperatuur. De voorjaarsbloemen, narcissen, krokussen, staan te pronken. Langs de rand van het bos staat de Sleedoorn in bloei. Zelfs de knoppen in de fruitbomen staan op uitkomen. Pas als de zon laag staat, later op de middag, wordt het fris en trekken we onze truien weer aan. Het pad slingert door Plettenburg, een naam die mij doet denken aan Puk van de Pletteflet, van Annie M.G. Schmidt.

Op de kaart zie je dat het pad door de stad rond de kern van het oude dorp Jutphaas, loopt en stel je jezelf de vraag waarom? Waarom niet rechtdoor langs het Amsterdam Rijnkanaal naar de Plofsluis? Het antwoord is heel simpel. Je loopt door een historisch interessant deel van de stad, met de karakteristieke grote bakstenen kerk met bijgebouwen aan de westzijde van het kanaal en met aan de oostzijde, de zijde waar het pad loopt, een mooi aangelegd en onderhouden parklandschap, Fort Jutphaas (wijnhandel) en Huis Rhijnhuizen. We steken het Lekkanaal over en zien de plofsluis, gevuld met verontreinigde grond, liggen. De werken aan de waterlinie hier zijn, ingehaald door de tijd, nooit afgerond.

Vlak na de A27 slaan we rechtsaf en lopen evenwijdig aan de rijksweg tot de Schalkwijsche Wetering, die we aan de noordoostzijde volgen tot Schalkwijk. De sloten links en rechts zitten vol kroos. Eutrofiering? Op het land rijdt een tractor, waarmee de koeienmest over de akkers wordt uitgereden. De wetering is prachtig gelegen in een wijds weidelandschap, met hier en daar fruitboomgaarden en geriefbosjes.

Schalkwijk – Goilberdingen