Capelle aan den IJssel – Hillegersberg

4 mei 2016                                                                                                                                             Capelle aan den IJssel – Hillegersberg

Wandelen in je eigen achtertuin. In de verte de skyline van Rotterdam, waarop we voortdurend en steeds vanuit een andere hoek zicht houden. In Capelle centrum stappen we uit de metro. Bus 31, een kort ritje van enkele minuten, brengt ons naar het startpunt van de etappe, die ons voert naar Hillegersberg. Het weer is goed. De zon schijnt. De bermen staan in bloei, het geel van het Koolzaad en het wit van het Fluitekruid en langs de slootkanten de bloeiwijzen van het Groot Hoefblad. Capelle en Hillegersberg, twee uitersten. Capelle armer en Hillegersberg rijker. In Capelle lopen we langs eentonige, geestdodende flats, 4 hoog met balkon. Op de balkons vaak schotels. Voor de ramen gesloten gordijnen, ook overdag. Wat binnen gebeurt kan blijkbaar het daglicht niet verdragen.

Opvallend zijn ook de verschillen in huidskleur tussen beide deelgemeenten. In Capelle treffen we veel verschillende culturen, licht- en donker getinte mensen, die rijk vertegenwoordigd zijn. In Hillegersberg is de huidskleur blank, of gebruind door verblijf op de golfbaan of Gran Canaria, dan wel de Spaans zuidkust. De dresscode verschilt ook hemelsbreed. We lopen onder de A16 door en daarna rond de Kralingse plas. Op het water, bij gebrek aan wind, een paar dobberende zeilboten. We lopen op een in het water aangelegde steiger. Geleidelijk wordt het park omgetoverd van saai, eentonig en met weinig natuurwaarden in een park van een kralensnoer van kleinschalige ecotypen en daardoor afwisselender en rijker aan soorten.  Door de beheerder zijn de oevers natuurlijker gemaakt en zijn langs de randen natte zones aangelegd. Vrijwilligers zagen, plaggen en maaien het park. Voordat we Crooswijk inlopen zien we het strandbad.

In het park is voor klein en oud veel te doen. Er zijn spectaculaire speeltuinen. Er is een klimbos, Fun Forest, voor kleine- en grote apen. En er wordt natuurlijk al gebarbecued. Voor ieder wat wils dus. In Crooswijk is goed te zien dat nieuwe wijken, met een hoge bebouwingsdichtheid, ook mooi uitgevoerd kunnen worden. Afwisselende bouw, waarbij goed gebruik gemaakt is van duurzame, fraaie materialen. Een succesvolle herontwikkeling. Compliment. Op de beroemde begraafplaats worden de slachtoffers van de 2e wereld oorlog herdacht. Militairen, krom lopend van ouderdom en medailles, schuifelen voorbij.

Ergens op het terrein loopt de burgemeester, die over een half uur in Amsterdam wordt verwacht voor een toespraak op de Dam, die we later live zien op een groot scherm op het Stadhuisplein, tijdens de herdenking aldaar. We passeren de onderwereld van de A20. Hier moet je als vrouw alleen ‘s avonds niet komen. Bijzonder hoe een stad rond verkeersaders verrommelt. De ideale plek voor illegale praktijken.

We steken de door sloepen druk bevaren Rotte over. We lopen langs de Bergsche Voorplas aan de voet van de dijk die de Rotte omzoomd. In de verte zien we Hillegersberg liggen. Langs de oevers volkstuinen. De stedelingen zijn druk in de weer voor hun eigen voedselvoorziening. Het eind is in zicht.Met de tram rijden we naar het centrum voor een hapje eten, de dodenherdenking en dan naar huis.

Hillegersberg – Delft